Astăzi, 15.07.2020, Direcția Generală Învățământ Cantemir a desfășurat ședința extraordinară online cu managerii instituțiilor de învățământ primar, secundar, ciclul I și II. În cadrul ședinței s-a discutat privind lansarea Programului național de educație digitală. Formarea cadrelor didactice pentru îmbunătățirea competențelor digitale.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat la data de 13 iulie Programul Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice din învățământul general implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.
În prima etapă de implementare a programului, care se desfășoară în perioada 13-22 iulie, 4 formatori naționali ai Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” vor instrui online 35 de formatori regionali, printre care și (Bologan Alexei, specialist coordonator-metodist DGÎ, gr. I, ce nu dețin competențe digitale și gr. II, ce dețin competențe digitale de nivel mediu și avansat, Tatiana Cechir, șef- djunct DGÎ și Isac Victoria, profesor de limba engleză IP G ,,M. Eminescu” Cantemir) de la noțiuni generale privind structura și sistemul de operare al calculatorului, elaborarea prezentărilor electronice și gestionarea documentelor digitale, la navigarea pe internet și comunicarea în spațiul virtual, dar și inițierea în aplicațiile educaționale oferite de Google.
La etapa următoare, cei 3 formatori regionali vor instrui alți 16 formatori locali, care urmând instruirea în format cascadă vor livra seminare practice pentru 37 profesori care au cunoștințe de nivel scăzut în domeniu. Programul va fi desfășurat pe durata perioadei estivale, în cadrul a 16 instituții de învățământ din raion.
Briefing-ul de presă al domnului ministru, Igor Șarov, despre redeschiderea școlilor în anul de studii 2020-2021, ne-a dat speranță și ne-a sporit dorința de revenire în sălile de clasă. Am discutat în cadrul ședinței despre cele șapte modele elaborate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru redeschiderea instituțiilor de învățământ în anul de studii 2020-2021.
Instituțiile de învățământ sunt diferite de la o localitate la alta numărul de elevi, capacitatea acestora, etc. deaceea este foarte important ca procesul de selectare a modelului să fie consultat cu părinții, cadrele didactice și consiliul de elevi, iar responsabilitatea aprobării aparține Consiliului de administrație și celui profesoral al instituției coordonat cu DGÎ.
O altă chestiune discutată este repartizarea și plasarea în câmpul muncii a tinerilor specialiști, absolvenți ai programelor de studii în domeniul Educație, pentru anul de studii 2020-2021, anexa nr.5 la ordinul MECC nr. 638 din 09.07.2020 Lista nominală a absolvenților programelor de studii superioare repartizați în instituțiile de învățământ în scopul angajării în funcții didactice în anul de studii 2020-2021. În anul de studii 2020-2021 sunt repartizați în 6 instituții de învățământ din raionul Cantemir 6 absolvenți: